tallit1.jpgtallit2.jpgtallit4.jpg

TALLIALUE

TALLI

Aulangon Ratsastuskoulun alue on osa entisen Karlbergin kartanon maita, jossa Venäjällä omaisuutensa tehnyt eversti Hugo Standertskjöld (1844-1931) toteutti 1880-luvulla laajamittaiset puisto- ja puutarhatyöt. Talli sijaitsee Aulangon kylpylähotellin ja Hugo-golfkentän takana Aulangonniemellä kauniissa puistomaisemissa. Tallialue rajoittuu Vanajaveden rantaan. Tallissa on 32 karsinapaikkaa; 10 yksityishevosten karsinaa tallin alakerrassa, 15 karsinaa yläkerrassa sekä 7 ulkokarsinaa. Tallissa on vesikarsina, varustehuoneet, loimenkuivatustilat ja rehuhuone. Vuonna 1940 valmistunut tallirakennus remontoitiin EU-säädösten mukaiseksi vuonna 2010. Kesällä 2011 rakennus hiekkapuhallettiin ja maalattiin ulkoa ja tammikuussa 2012 valmistui katettu EU-säädösten mukainen lantala. Vuoden 2015 tammikuussa saimme uuden talliosuuden maneesin yhteyteen. Uuteen talliin mahtuu 14 hevosta. Tallista on kulku suoraa maneesiin. Uudessa tallissa on hevosille vesikarsinoita ja säteilylämmitin kuivatukseen. Varusteille on riittävät säilytys- ja kuivatustilat. 

TARHAT

Tallin ympäristössä on useita tarhoja. Osa tarhoista toimii kesäisin laitumina. Hevoset tarhailevat normaalisti arkisin klo 8-14 tai koko päivän joko laumassa tai yksin. Opetushevoset tarhailevat pääsääntöisesti tuntihevoslaumassa, jolloin niiden on mahdollista toteuttaa hevosille lajityypillistä käyttäytymistä. Sunnuntaisin opetushevosilla on vapaapäivä ja kesäisin muutaman viikon mittainen kesäloma. Opetushevoset laiduntavat kesäviikonloppuisin läheisen Metsänkylän kartanon laitumella ja kahden viikon kesälomansa ne viettävät Lepaalla.

SOSIAALITILAT

Tallin sosiaalitilat sijaitsevat pihapiirissä olevassa ns. Valkoisessa Talossa. Talo on rakennettu vuonna 1934 alueen puutarhatyöläisten asunnoksi. Lämpimissä sisätiloissa, Olotilassa on vastaremontoitu keittiö- ja seurustelutila, wc ja lokerikkohuone, jossa ratsastajilla on mahdollista säilyttää varusteensa tuntien ajan tai pidempäänkin. Vapaita lokeroja voi kysellä Karoliina Laarilta (puh 050-3413003). Valkoista taloa remontoitiin kevätkaudella 2012-2013 vastaamaan entistä paremmin ratsastajien tarpeita. Talon päädyssä on wc ja suihku, jossa ratsastajat voivat käydä suihkussa tuntinsa jälkeen. Siellä sijaitsee myös pesutila satulahuopien pesuun. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee ratsastajien käytössä oleva keittiö, lokerohuone sekä wc. Lisäksi talossa on  tallityöntekijän käytössä oleva yksiö, sekä yrittäjän perheen asunto. Toisessa kerroksessa ovat kokous- ja leiritilat.

KENTTÄ JA KÄVELYKONE

Ratsastajien käytössä on hyväpohjainen, aidattu ja valaistu kenttä. Kenttä on uudistettu vuonna 2010. Se on kooltaan 45 x 90 metriä. Kenttä sijaitsee Vanajaveden rannalla. Kentällä on mahdollista pitää kahta tuntia yhtä aikaa. Tuntia seuraavat voivat istua rinteeseen rakennetussa avokatsomossa. Opettajan ääni kantaa hyvin kentän toiseenkin laitaan, sillä käytössä on äänentoistolaite. Kuivalla säällä kenttää kastellaan säännöllisesti kastelujärjestelmän avulla. 

Tallilla on vuonna 2014 tehty neljän hevosen kävelykone. Se on myös yksityishevosten käytössä.

MANEESI

Tallilla on joulukuussa 2014 käyttöön otettu maneesi. Se on kooltaan 24 m x 65 m. Maneesi on hiekkapohjainen ratsastushalli. Sen pitkällä sivulla on katsomo ja tuomaritorni. Maneesissa on hyvä äänentoisto. Maneesimme on avara ja valoisa. Maneesin pitkistä peileistä ratsastajan on helppo seurata mm. istuntaansa ja hevosen liikkumista.  

MAASTOT

Aulangon erityislaatuinen kulttuurimaisema tarjoaa ratsastajalle kaunista katseltavaa. Talvisaikaan ratsastajat voivat ratsastaa valaistua rantatietä ns. Tekosaarille ja Katajiston Kievarille. Käytössä ovat ympäri vuoden myös Hämeenlinnan kaupungin ja Metsähallituksen merkitsemät ratsastusreitit Aulangon puistometsässä. Jos pitemmälle on mieli, maastoja pitkin pääsee aina Hauholle asti. Sinne on aiemmin tehty tallilta ratsastusvaelluksia kesäisin. Tallin ympäristössä on muutamia maastoesteitä.