HISTORIA

ryhma_kuva.jpg

Tallitoiminnalla on Aulangolla pitkät perinteet. Aulangonniemi oli perinteistä maatalousaluetta 1800-luvulle saakka. Nykyisen neljän hehtaarin suuruisen tallialueen etelänpuoleisten laitumien kohdalla oli hedelmä- ja kasvitarha taimi- ja vihanneslavoineen sekä lämmitettävine kasvihuoneineen. Kasvit, hedelmäpuut ja eläimet tarjosivat kartanon väelle nykyajan termein lähiruokaa. Logistiikan ja myös virkistysajon hoitivat ajan hengen mukaan pääasiassa hevoset.

Puistoalue muuttui 1900-luvulla vähitellen metsäiseksi selänteeksi. Kun iäkäs eversti Hugo Standertskjöld 1926 myi kartanonsa Hämeenlinnan kaupungille myös alueen käyttötarkoitus muuttui enemmän matkailun suuntaan.ympyra.jpg

Aulangon tallialueella sijaitsee edelleen yksi arviolta 1930-luvulla rakennetuista puutarhatyöntekijöiden asuintaloista: ns. Valkoinen Talo. Sen ullakon päätyhuoneet rakennettiin 1951-1952. Myös niillä lienee osuutensa Helsingin ja Hämeenlinnan 1952 Olympialaisten majoitustarpeeseen vastaamiseen. Valkoinen Talo toimi puutarhatoiminnan loputtua vuoteen 1983 hotellin työntekijöiden työsuhdeasuntona. Sen jälkeen rakennus on ollut osittain ratsastajien käytössä.

Nykyinen talli rakennettiin sodan alla 1939 - 1940 Aulangon hotellin tarpeisiin. Aulangon nykyisen tallirakennuksen alakerrassa oli sikala ja yläkerrassa mm. sonneja ja hevosia sekä muita tiloja. Rakennuksen länsipäädyssä toimi ajokaluhalli.

Vuodesta 1955 lähtien tallirakennus on toiminut maamme 4. vanhimman ratsastusseuran, Hämeen Ratsastajien, kotitallina. Lue lisää seuran historiasta täältä.

lahden_takana.jpg

55 vuoden aikana tallin vuokraajat vaihtuivat usein. Talkootöin ylläpidetyt tallialueen rakennukset olivat päässeet pahoin rapistumaan. Vuoden 2010 alusta alueen vuokralaiseksi tuli ratsastuskoulun pitkäaikainen opettaja, hevostalousagrologi, master-opettaja Salla Varenti. Hämeenlinnan kaupunki myi hänelle rakennukset ja tallialueen vuokra-ajaksi sovittiin 30 vuotta. Opinnäytetyönä tallialueelle laadittiin myös maisemanhoito- ja kehittämissuunnitelma. Näin on rakennusten ja koko alueen kunnostamisen aloittaminen tullut mahdolliseksi.

Kesällä 2010 alueelle rakennettiin tarvittavia salaojia, teitä ja valaistusta sekä uusittiin tilat 25 hevoselle. Mm. tallin alakerran lattiaa jouduttiin madaltamaan puoli metriä, jotta tallista saatiin EU:n vaatimukset täyttävä. Pihan siirtotalleissa on lisäksi tilat seitsemälle hevoselle. Kesällä 2010 uusittiin iso ratsastuskenttä Vanajaveden rantatien vieressä. Vuonna 2011 vuorossa olivat tallin ulkoseinien pinnoitus ja katetun lantalan teko sekä ratsastajien huolto- ja muiden tilojen saneerauksen aloitus Valkoisessa Talossa. Uuden ratsastushallin ja sen kylkeen sijoitetun tallin rakentaminen saatiin päätökseen vuoden 2014 lopussa. Maneesitalliin mahtuu 14 hevosta. Maneesi lämpöeristettiin talvella 2023.

Kuvat: Eila Sillantien kokoelma